Webinars vs. Online Events: de 3 belangrijkste verschillen

Als ondernemer wordt je nu vriendelijk gedwongen jezelf de vraag te stellen: “Hoe kan ik nu nog steeds van waarde zijn?” Deze vraag houdt je bezig, zeker wanneer opdrachten niet meer doorgaan en er een deel van je omzet is afgesnoept. De stap naar digitaal is meer dan logisch, voor veel ondernemers zelfs noodzakelijk. Dat is dan snel schakelen geblazen. Maar wat kan je online doen wat net zoveel impact maakt? Of zelfs nog meer impact.


In de afgelopen maand heb ik veel ondernemers gesproken die zich afvroegen of online events hierbij kon helpen. Maar keer op keer kreeg ik dezelfde reactie:


Agnes, ik wil geen webinars geven. Het is onpersoonlijk, technisch en saai. Dat past echt niet bij mijn bedrijf.


Van een webinar hebben we zo’n beeld in ons hoofd: Je zit met een koptelefoon op in je eigen kamertje op de laptop, een slideshow door te nemen zodat jij aan het einde je product of dienst kan verkopen. Met de webcam in je laptop film je de boel en voilà: een webinar.

En het beeld van een online evenement? Is eigenlijk hetzelfde.
Net zo saai.
Net zo afstandelijk.
Net zo’n lage kwaliteit.
Voor veel ondernemers is juist dat killing. Dat menselijke contact is zo belangrijk. “Kan dat wel online?”

Maar alleen het no-show percentage laat al zien dat een webinar anders is dan een online event. Waarbij bij een webinar ruim 65% niet op komt dagen, is dat bij online events maximaal 5%.


De weerstand tegen online events

Denken dat online events dezelfde waarde biedt dat een webinar, is één van de redenen waarom er zo’n weerstand is tegen online events.

Maar er is nog een reden waarom een online event niet onze eerste online keus is.
We kennen allemaal de webinars, gratis masterclasses en live Q&A’s. We zitten allemaal op social media, SEO is een bekende term en we zijn maar druk met een e-maillijst opbouwen. Maar online evenementen heeft nog niemand van gehoord. Onbekend maakt onbemind. Want zeg eens eerlijk: hoeveel online evenementen ken jij? En hoeveel daarvan zijn van soortgelijke ondernemers?

Dus wat gebeurd er als jij als één van de weinige ondernemers wel je expertise zal gaan delen via een online event?


Zijn webinars en online events dan niet hetzelfde?

Nee en heel plat gezegd is het verschil dit:

  • Een webinar is gratis. Een online evenement betaald.

  • Een webinar is eenrichtingsverkeer (zenden). Bij een online evenement vind interactie en beleving plaats.

  • Een webinar is generiek, gemaakt voor een massa. Een online evenement is op maat gemaakt, voor elke gast een persoonlijke ervaring.

  • Bij een webinar heeft de deelnemers een aandachtsspanne van maximaal 1 uur. Bij een online evenement kan je het zo gek maken als je wilt (meerdaags, hele dag, cursusvorm)

Oké, hier komen de drie belangrijkste verschillen die jij moet weten tussen een webinar en een online event.


Entreeprijs

De meest simpele uitleg tussen het verschil van een webinar en een online evenement is de entreeprijs die je betaald om deel te nemen. Een webinar is (bijna altijd) gratis. Een online evenement is altijd betaald. Waarom?

Van een webinar wordt je doorgefunnelt naar een volgend product van de ondernemer. Het is een manier om je warm(er) te maken zodat de ondernemer jou iets kan verkopen. Vaak al in het webinar zelf.

Een online evenement is een op zichzelf staand product. Niet met het doel om jou door te funnelen. Wel met het doel om jou alles te geven waarvoor jij betaald. Zoveel mogelijk waarde.


Het kan ook niet anders dat er een entreeprijs gevraagd wordt bij online evenementen; je maakt als organisator namelijk ook kosten. Een techniekleverancier die mooie beelden vangt, een muzikant voor het pauzeprogramma, het pakketje wat je naar ieder thuis stuurt; je entreeprijs dekt deze kosten.

Beleving

Let’s talk numbers first. Het no show percentage (percentage mensen die zich wel aangemeld hebben, maar uit eindelijk niet op komen dagen) is bij webinars niet voor niets aanzienlijk hoger dan bij online events. Waarbij bij webinar 2/3 van aangemelde deelnemers afwezig blijft, is dit bij online evenementen maximaal 5%.

Waarom dit grote verschil?
1. Je gasten voelen een lagere commitment vanwege de lage/geen ticketprijs.
2. Je gasten hebben het gevoel dat er minder te halen valt. Of in andere woorden: een webinar biedt minder waarde.

Dat verschil in waarde komt slecht en alleen door beleving. Een experience, op maat gemaakt om de meeste impact te maken, dat is waarom een online evenement zoveel meer waarde biedt.

Pine & Gilmore, de grondleggers van de eventindustrie, zeggen dit erover:

waarde online event pine & gilmore

Waarom denk je dat Tony Robbins 8.000 euro kan vragen voor zijn 5-daags event Business Mastery?
Waarom denk je dat Eelco de Boer en Dolly Heuveling 5.000 euro kunnen vragen voor hun Miami Mastermind van 3 dagen?
Waarom denk je dat een standaard uurprijs van een coach op 100-150 euro zit, terwijl die van een creatieve ondernemer op 60 euro ligt?

Ze verkopen een transformaties. Die transformatie is geld waard. Veel meer geld dan een dienst of een ervaring.

Een transformatie is een ervaring die ervoor zorgt dat de deelnemer naar een nieuwe en betere identiteit groeit.


Het mooie aan een ervaring is dat die voor de ene heel transformationeel kan zijn en voor de ander niet. Daarom is het wel belangrijk dat deze experience:
Past bij jou als ondernemer
Past bij jouw missie
Past bij jouw klanten

Die experience kan je net zo goed online neerzetten, alleen werkt het anders. De 4 belangrijkste onderdelen die anders zijn bij een online experience kan je lezen in dit gratis ebook.


    Groei voor jouw bedrijf

    Die beleving komt er alleen niet vanzelf. Daar moet je ook echt dingen voor regelen en plannen. Denk bijvoorbeeld aan:

    • Marketingplan

    • Tickets verkopen

    • Customer journey ontwerpen

    • Aantrekkelijk programma opstellen

    • Begroting en draaiboek maken

    • etc.

    Al deze zaken regel je niet bij een webinar, maar wel bij een online evenement. Want:
    De focus van een webinar is korte termijn:
    1 uur veel waarde leveren om aan het einde een product/dienst verkopen.
    De focus van een online event is langer termijn: Zoveel waarde geven als waar de deelnemer voor betaald. Een experience ontwerpen die (hopelijk) je klanten transformeert naar een nieuw jasje.

    Een logisch gevolg is dat de spinoff dan ook vele malen groter is bij een online evenement dan bij webinars. Daarom heb je bij een online event niet alleen een volgend product die je verkoopt (conversie). Maar ook juist de financiële winst van het evenement, online bereik, klantenrelatie, nieuwe leads, etc.

    Jouw eerstvolgende stap naar een online evenement

    Alles wat je bij je offline evenement kan organiseren, kan je ook bij je online event organiseren. Het werkt alleen anders.

    Deze stap richting het onbekende kan spannend zijn. Want verandering vinden we toch een portie eng. We zijn het niet gewend en het voelt misschien zelf wat gevaarlijk. Zo simpel zitten onze hersenen in elkaar. 

    We willen kansen zien, maar durven we wel die stap te wagen? Of is het een blinde vlek van ons?⠀

    De eerste online events staan in mijn agenda gepland. Vol beleving, waarde voor de gasten en winst op de bankrekening van de ondernemer.

    Het kan.
    Als je het maar wilt zien.

    Wil jij één van de eerste ondernemers zijn die met mij deze blinde vlek in durft te stappen?

    Plan nu nog een kennismaking in zodat we jou idee ook kunnen omzetten naar een online experience.

    We hebben verbinding nodig. Altijd, maar juist nu.


    Vorige
    Vorige

    3 learnings van mijn eigen event - Online Spotlight

    Volgende
    Volgende

    Hoe je zorgt dat je deelnemers verbluft én verbonden worden.