Kiezen je gasten voor afleiding of voor jou?

De meest gestelde vraag die ik tegenwoordig krijg gaat over techniek. De organisatoren bevinden zich op nieuw terrein en willen zeker zijn dat de techniek vlekkeloos verloopt. Logisch, maar wat ze vergeten is liefde en aandacht te geven aan de andere 3 essentials. Je gasten kiezen bij een online evenement namelijk elke minuut weer voor jou of voor afleiding. Jij kan je gasten laten kiezen, maar doe je dat ook?


Gemiddeld kijken we 221 keer per dag op onze telefoon. Uiteindelijk zitten we meer dan een maand per jaar op onze telefoon. Dat is 2,5 dag per maand aan uren.

Bij een offline evenement zit je telefoon vaak in je broekzak of je tas.
Wil je een berichtje bekijken, kijkt je buurman mee.
Wil je een belletje opnemen? De sociale druk weerhoudt je er wel van.
Wil je nog een mailtje typen? Dat doe je toch liever straks in de pauze.

Maar bij je thuis? Daar ligt de mobiel naast de laptop op tafel.
Lekker in het zicht. Met alle notificaties aan, want niemand heeft er last van toch?

Dit is voor minimaal 90% van je gasten ook zo.

Bij een online evenement kiezen je gasten dus elke minuut weer voor jou of voor afleiding.

Want ben jij niet interessant genoeg?
Dan gaan ze op hun telefoon door instagram of LinkedIn scrollen.
Dan gebruiken ze je notitieboekje om boodschappenlijstjes te maken.
Of de ergste: dan gaan ze even snel stofzuigen en zijn ze net klaar voor de volgende workshop. Maar ondertussen vragen de kinderen om aandacht en hebben weer wat nieuws gevonden om zich mee af te leiden.

Je moet ze blijven boeien, elke minuut weer.



De 4 essentials

In mijn gratis ebook vertel ik over de 4 essentials voor een online evenement. Hier even kort opgenoemd, het gaat om:

  1. Techniek

  2. Content & context

  3. Interactie

  4. Presence

De techniek geeft een go/no go op het evenement: valt het internet uit, kan je niets. De andere essentials zorgen dat je gasten langer dan 5 minuten blijven kijken. Want je hebt niets aan vloeiende techniek, wanneer je niet je gasten weet te boeien. En daar komt bij: Wanneer organisatoren niet over de andere drie essentials nadenken, is de techniek meestal ook niet al te best.



Gasten boeien, van begin tot eind

Dus wat moet je eraan doen om die afleiding tegen te gaan? In principe zitten ze verstopt in de essentials. Dus de basis is dat je na gaat denken hoe je interactie, presence en content & context kan integreren.

Toch heb ik in de afgelopen periode enkele succesfactoren gevonden, die een belangrijkere rol spelen:

⌁ Vloeiende techniek
Ik wil het toch nog even benoemen. Als je netflix probeert te streamen maar het loop de hele tijd vast, laad niet snel genoeg of spraak en beeld lopen niet synchroon, dan raak je geïrriteerd. Zo is het ook met de techniek voor een online evenement. Niets is storender dan een presentator die zelf een minuutje nodig heeft om in de goede camera te kijken of een haperende verbinding. Let bij het vinden van een professioneel techniekbedrijf goed op; er zit heel veel kwaliteitsverschil. Dus vraag altijd om videobeelden van voorgaande events.


⌁ Sterke content

Inhoud is bij een online evenement nog belangrijker dan bij offline evenement. Ga naar de kern: wat wil je écht zeggen? Skip de bullshit en kies alleen de content uit waarmee jij je gasten helemaal inpakt. Liever 2 hele sterke onderdelen, dan 5 half behandelen. Kiezen is winnen.


⌁ Rode draad vol beleving

Storytelling werkt altijd beter dan simpelweg feiten geven, dat weten we allemaal. We willen een verhaal horen. We willen niets liever dan meegenomen worden in een verhaal die mooier, rijker en beter is dan waar we nu zijn. Dus welk verhaal wil jij vertellen met het evenement? Zorg dat dit terugkomt als rode draad door je gehele programma. Koppel daar belevingsvormen aan.

Bij een beleving gaat het erom dat jij je gasten emotioneel raakt. Hoe sterker de emoties hoe groter de beleving.


⌁ Continue interactie
Het liefst om de 5 minuten. En dat kan zo simpel zijn als dat je de naam van één je gasten even opnoemt. Met interactie wil je twee dingen bereiken:

  1. Het programma onderdeel breken; weer even hun aandacht vragen

  2. Je gasten het gevoel geven dat je hun ziet, ook al zitten zij niet bij jou in dezelfde ruimte.


⌁ Uitkijkertje aan het einde

Ik kwam er proefondervindelijk achter hoe belangrijk deze is. Dit werkt alleen als je ook een sterke rode draad hebt vol beleving. Dit uitkijkertje is namelijk de afsluiting van je rode draad. Je gasten weten dat er iets gaat gebeuren aan het einde van het programma, maar nog niet precies wat. Tijdens je programma heb je genoeg spanning opgebouwd waardoor, ook al zou je er een saaie spreker of pitch tussen zetten, je gasten gewoon blijven wachten. Dus wat wordt jouw moment suprême?

Wil je meer weten over de 4 de essentials? Laat je emailadres hier achter en ontvang ze direct in je inbox.



    Vorige
    Vorige

    Is het slim om in 2021 een evenement te organiseren?

    Volgende
    Volgende

    3 redenen om JUIST in coronatijd een event te organiseren