3 redenen om JUIST in coronatijd een event te organiseren


Veel ondernemers stoeien er mee: Moeten we nu wel of niet een evenement organiseren?
Moeten we wachten tot na de corona? Of moeten we juist nu doorpakken?

De twee argumenten die ik het meest hoor om nu niet een event te hosten is:
1. ‘We willen elkaar offline zien en een groot offline event organiseren is een te groot risico.’
2. Vanuit het oerbrein: ‘Ik vind het te risicovol om nu een event te organiseren.’ Ik benoem hierbij het oerbrein omdat dit vaak de saboteur is die spreekt.

In dit blog wil ik een ander perspectief hierop bieden. Een evenement organiseren in deze tijd is niet geschikt voor elke ondernemer of elk bedrijf, maar wel voor meer ondernemers en bedrijven dan je denkt. En wel om 3 redenen.

Daarom dit blog met de 3 belangrijke redenen om juist in deze tijd WEL een evenement te organiseren. Of nog beter gezegd, waardoor je juist in deze tijd met een evenement veel meer impact gaat maken.

1. De markt ligt voor je open

Dit is wellicht de meest voor de hand liggende reden. De weg is voor je schoongeveegd: Er is geen concurrentie meer.

De eventbranche is 80% van haar omzet kwijt, dus laten we zeggen dat er 70% minder evenementen worden georganiseerd. (Hiermee hou ik rekening dat het budget van het gemiddelde evenement ook is gedaald.) Met andere woorden: je hebt nog maar concurrentie van 30% over. 

Maar de vraag naar evenementen of de behoefte voor evenementen is niet met 70% gedaald. Hierover vertel ik meer bij punt 2. Maar in het kort: Wij mensen zijn kuddedieren, het zit heel diep in ons DNA om verbinding en contact met andere mensen te willen.

In tijden van crisis en onveiligheid zijn we op zoek naar leiders, echte leiders.

Wat gebeurt er als je juist in deze tijd een evenement organiseert? Met een sterke visie en veel verbinding?

Juist, je laat zien dat jij de go-to person bent in je vakgebied. Je pakt het leiderschap.

Wat heeft dat voor resultaat voor na de crisis? Beeld je dat maar eens in.

2. Eenzaamheid versus verbinding

Wij mensen zijn kudde dieren.

We willen in contact zijn met onze ‘soortgenoten’. We willen ergens bij horen. We willen verbinding.

In deze periode werkt iedereen thuis. Op zijn of haar eigen eiland. Het contact met collega’s gaat over de mail of over de zoveelste zoom of team sessie van de dag.

Veel vrije tijdsbestedingen kunnen niet meer. Niet meer naar de kroeg, niet meer een kop koffie op het terras, niet meer team sporten en geen feestjes meer.

We komen steeds meer en meer in isolatie. We missen contact. We missen het elkaar aan te kunnen raken en dicht bij elkaar in de buurt te zijn, zonder ons angstig te voelen. We voelen ons afgesloten en wellicht eenzaam.

Stel je pakt de piramide van Maslow er bij, zie je dat we met z’n allen op zoek naar veiligheid. Maar, als je kijkt naar het volgende niveau, zijn we ook op zoek naar hoe we onze behoefte naar sociaal contact vorm kunnen geven in een tijd met zoveel maatregelen.

A.k.a. We zijn op zoek naar verbinding.

Een goed georganiseerd evenement zorgt altijd voor verbinding. Dus stel je voor dat jij ervoor kan zorgen dat jou bezoekers zich minder of niet eenzaam voelen. Dat zij voor die paar uur of die dag weer even bij hun 'tribe’ kunnen zijn. Dat je voor die duur een andere realiteit kan schetsen waar zij zich veilig en verbonden voelen. Hoeveel zou dat waard zijn?

3. Gebruik deze periode om je concept te testen

Een evenement organiseren is niet zomaar wat, het is een intensieve activiteit. Daarom een goede reden om pas een event te organiseren als je ‘zeker weet’ dat je slaagt, toch?

Dit is het oerbrein die even zijn werk aan het doen is. Die even op zoek is naar veiligheid en alle risico’s wil uitsluiten.

Vaak is dit een argument van ondernemers of bedrijven die wilde plannen hebben voor een groot evenement, maar dit nog nooit georganiseerd hebben.

Hun eerste evenement. Of het eerste evenement van een nieuw concept.

Dat is nu eenmaal spannend, want willen mensen hier wel tickets voor kopen? Is dit concept wel waar je gasten écht op zitten te wachten? Ga je het budgettair wel rond krijgen?

En in de wilde plannen die ze hebben, vergeten ze dat ze op een hele simpele manier antwoord kunnen krijgen op deze vragen. Hoe?

Juist, door het te testen!

Niet gelijk een event voor 500 personen willen organiseren, maar eerst voor je 50 beste klanten. Dan reviews verzamelen, foto’s maken en een aftermovie schieten en je bent klaar voor editie 2.

Je weet wat aanslaat en wat niet. Je weet wat je zelf leuk vond en wat niet. Je hoeft niet te sleuren aan je marketing en je draagt minder risico.

Perfecte ingrediënten voor een groter offline evenement waar je een veel hoger budget voor nodig hebt. 

Stoei jij nu nog steeds met de vraag of je wel of niet een evenement moet organiseren en wil je dit niet baseren op een gevoel wat je hebt? Plan een kennismaking in waarin we 30 minuten GRATIS met je mee brainstormen

Vorige
Vorige

Kiezen je gasten voor afleiding of voor jou?

Volgende
Volgende

Een begroting maken voor je evenement