Een techniekpartij kiezen voor je online event zonder technische kennis te hebben

Bij offline events heeft techniek nog een bijrol. Bij online events heeft het de hoofdrol. Heb je een slechte verbinding? Geluid die het niet goed doet? Een platform die niet lekker loopt? Dan heb je geen online evenement. Maar de meeste organisatoren zijn geen technische helden. Dus hoe kan je dan nog met een kritische blik kiezen tussen alle techniekpartijen die als paddestoelen uit de grond zijn gestampt?

In 2020 heeft de eventbranche zich als een stroomversnelling ontwikkelt naar digitale events. De techniekpartij werd ineens enorm belangrijk voor het resultaat van het evenement waardoor er van alles gebeurde in de markt. Bekende techniekpartijen bleken niet flexibel genoeg te zijn om te kunnen schakelen en verloren markt en aan de andere kant kwamen er veel nieuwe namen om de hoek kijken. Het resultaat: Een totaal nieuwe markt. En als je dan weinig technische kennis hebt, hoe kies je dan de juiste techniekpartij?


Wat ik veel organisatoren zie doen is zo goed als ze kunnen vragen stellen om de kwaliteit te checken. Het voordeel: De partijen die de kwaliteit en het salesverhaal niet op orde hebben vallen door de mand. Het nadeel: Veelal worden de verkeerde vragen gesteld. Ver in de samenwerking komen de eerste onderbuikgevoelens opkomen en tijdens de livestream weet je het zeker: met deze partij doen we in vervolg geen zaken meer.


Het zou je een boel tijd en geld schelen om vooraf zeker te weten of je de juiste techniekpartij hebt ingeschakeld. In dit blog deel ik daarom 3 vragen die jij hiervoor jezelf moet stellen.

1. Hebben zij hun shit op orde?

Dit is de meest simpele check die je kan doen:
✓ Pak de telefoon en kijk of je iemand wat vragen kan stellen.
✓ Kijk naar de recensies die zij hebben (over hun online events).
✓ Vraag naar beeldmateriaal van vorige livestreams en vraag jezelf af of je zelf blij zou zijn met dit resultaat.
✓ Heb je het gevoel dat ze jou ontzorgen? Of werken zij reactief?

Heb je na dit half uurtje speurwerk nog steeds een goed gevoel? Dan is de techniekpartij door naar de volgende ronde!

2. Werk je met cowboys of dinosaurussen?

Deze is iets lastiger voor jou, maar daarom lees je ook dit blog. Er is namelijk veel kwaliteitsverschil op de markt, dus hoe kan je hier een schifting in maken? Twee partijen die ik sowieso mijd, zijn de cowboys en de dinosaurussen.

Cowboys
Cowboys zijn technici die de klok hebben horen luiden, maar niet helemaal weten waar de klepel hangt. Ze zagen een kans in de markt en hebben die gelijk gepakt. Ze weten meer van techniek dan jij en bluffen zich zo naar binnen. Maar als het erop aan komt, maken ze niet waar wat ze beloofd hebben. Vraag hun naar bewijs en resultaten. Of laat ze een voorstel maken of iets uittekenen om te kijken of ze je wel echt begrepen hebben.

Dinosaurussen
Dinosaurussen zijn rotten in het vak. Genoeg bewijsmateriaal aan je laten zien van hun vorige evenementen. Maar hebben zij het creatieve vermogen om met je mee te denken? Of zijn ze aan het watertrappelen en gaan ze bijna kopje onder in de digitale zee? Vaak zijn dit de partijen die, zodra het weer mag, alleen nog maar offline evenementen gaan organiseren. Voor hun is dit een periode van overleven.

3. Zijn zij in staat om jouw verhaal te vertellen?

Dit is de vraag die het vaakst niet gesteld wordt en toch zo belangrijk is.
Bij online events heeft de techniekpartij twee belangrijke taken:
1. Zorgen dat technisch gezien alles vlekkeloos loopt
2. De techniek gebruiken om het verhaal van het evenement te versterken.

Wil je interactie met het publiek? Daar heb je techniek voor nodig.
Wil je een bepaalde emotie versterken? Dan kan je dat ondersteunen met muziek en bepaalde camerashots.
Wil je zorgen dat je event gedurende het programma interessant blijft om naar te kijken? Voor 50% wordt dit bepaald door de techniek.
In essentie is een techiekpartij een groepje techneuten. Super goed in hun werk, maar hebben ze twee linker handen als het op creativiteit aankomt? Of weten ze heel goed hoe ze de techniek kunnen gebruiken om het verhaal van je event te versterken.

Dit is waarom ik graag werk met partijen die ervaring hebben in de TV wereld of storytelling filmbedrijven met lovende livestream recensies. Je wilt niet een “U roept, wij draaien” partij. Je wilt een partij waarmee je een synergie voelt voor het beste resultaat. Zij vanuit hun vakgebied. Jij vanuit de jouwe.

Twijfel je nog steeds of je wel een goede techniekpartij hebt uitgezocht, dan heb je waarschijnlijk ook moeite om een interactief programma op te stellen die je kijkers elke minuut interessant blijft vinden. Plan hier een kennismaking in om te leren hoe hoe je impact maakt met je online evenement terwijl half Nederland zoommoe is.

Vorige
Vorige

Hoe ga je als organisator om met de onzekerheid nu de deuren langzaam van het slot gaan?

Volgende
Volgende

Het eventtrendlijstje van 2021 die je nergens anders leest