De 5 verkoop momenten in eventmarketing

Dit blog is voor jou wanneer jij een simpele strategie wilt leren om tickets te verkopen. Want we hebben het allemaal wel eens gehoord: Klanten gaan pas, na 7 keer je aanbod te zien, je product kopen. Tenminste, als ze geïnteresseerd zijn. Bij je event moet je alleen extra je best doen. Voor je eigen onderneming doe je namelijk jaren al marketing om een goed lopende business te krijgen. Maar de meeste ondernemers nemen slechts 3 maanden de tijd om hun evenement te promoten. Dus hoe werkt dat dan in de eventmarketing?

Voor veel evenementen is 3 maanden van promotie voldoende. Maar ik zie dat veel ondernemers ineens haast voelen. Want na die 3 maanden staat een harde deadline: je event. En één van de grootste angsten is wel voor een lege zaal staan. Dat voelt toch wel als een afgang. Hoe de meeste ondernemers met die spanningen omgaan?

Elke dag een post, zichtbaar zijn op stories, elke week een email versturen, een samenwerken met influencers maken, advertenties draaien, persoonlijke uitnodigingen versturen én affiliate deals sluiten.

Ze doen van alles een klein beetje, maar niets écht goed.

Resultaat?

Na twee maanden zijn ze uitgeblust en staan ze op hun punt om de handdoek in de ring te gooien, terwijl ze een paar weken later zelf moeten shinen op het podium. Om nog steeds ontevreden te zijn over het resultaat. Klinkt niet echt als goede ruilhandel toch?

Maar er is nog een optie.

Lichter organiseren - de eventmarketing strategie

In essentie is eventmarketing heel simpel en ik zal gelijk de basisstrategie voor lichter organiseren verklappen.

  1. Kies 3-5 momenten in jouw verkoopproces uit en bouw daar marketingacties omheen

  2. Deel het proces van je event organiseren op je vaste kanalen. Of dit nu via emailmarketing, instagram of welk ander kanaal is, maakt niet uit. Houdt mensen dus consistent op de hoogte van de ontwikkelingen van event en doe hierbij soms ook het aanbod van een ticket kopen. Gebruik je huidige kanalen dus als een laagdrempelige manier om je potentiële gasten te informeren over je event.

Je vraagt jezelf dus niet elke dag of elke week af wat je nu weer online moet zetten, maar je kiest voor slechts 3 tot 5 momenten.

Waarom? Minder momenten met meer aandacht = beter. Én het geeft je als ondernemer een bult rust. Je kan deze momenten plannen en de werkdruk spreiden.

Welke momenten dan?

Elke gast is anders en koopt ook in een ander moment je evenement. De ene wacht altijd tot het allerlaatste moment, de ander is een impulskoper. Je wilt ze dus allemaal oproepen tot koop.

In de diagram hieronder kan je zien hoe de meeste tickets verkocht worden als je de strategie aanhoudt die we hierboven al benoemt hebben. Hier hebben we rekening gehouden met 5 verkoopmomenten.

Veel ondernemers, als ze onze strategie niet toepassen, vergeten het belangrijkste verkoopmoment: de aftersales. Of ze doen hem half, waardoor de omzet enorm tegen valt. Toch kennen wij ondernemers die 80% van de omzet in de aftersales binnen halen. Dus hoe steek jij je event strategisch in? Plan gerust een vrijblijvende call in om hier eens over te sparren.

eventmarketing model verkoop momenten tickets verkopen

Wat doe je precies tijdens deze marketing momenten?

Het is tijd om die creatieve pet van je even op te zetten, want dit is aan jou zelf om te bedenken. Of aan ons samen, wanneer we samenwerken.

Welke marketingacties maken impact?
Waarmee kan je machtig veel waarde geven?
Hoe creëer je verbinding met je doelgroep?

Om je nog iets verder op weg te helpen, hier drie hele simpele voorbeelden die echt iedereen kan implementeren:

  1. Een stille lancering voor iedereen die eerder naar je event is geweest. Je stuurt hun een ludieke en persoonlijke uitnodiging per post helemaal passend bij je evenement. Dit moet wel zo’n leuk cadeautje zijn om te ontvangen dat iedereen dit op hun socials wilt delen.

  2. De early-bird ticket verloopt bijna. Dus je organiseert een waardevol én gratis webinar met één van de sprekers waar je een ticket voor het event verkoopt. Dit is echt de magic combo van relevantie, waarde én urgentie.

  3. En mocht je iets meer uitdaging willen: Je lanceert een podcastserie met inspiratoren die je kan linken aan het thema van je event. Je creëert waardevolle contentsnippets uit elke podcast en zorgt dat de sprekers deze ook weer delen op hun eigen kanalen.

Hoppa, het plan maken

Nu is het tijd om je laptop dicht te klappen en het plan uit te schrijven. Op max. 1 A4. En het moet je energie en een beetje spanning geven als je er naar kijkt.

En heb je nog dat stemmetje in je achterhoofd die zich afvraagt wat je moet doen wanneer de ticketverkoop een beetje tegenvalt? Gewoon volhouden. Waarschijnlijk heb jij gewoon veel last minute kopers in je publiek zitten ;)

Vorige
Vorige

4 belevinglevels van je event - en waarom je op de bovenste wilt mikken

Volgende
Volgende

Hoe ga je als organisator om met de onzekerheid nu de deuren langzaam van het slot gaan?