4 belevinglevels van je event - en waarom je op de bovenste wilt mikken

Je kan nog zo’n grote en toffe beleving neerzetten, als de gast eigenlijk iets anders had willen ervaren, dan is de beleving een flop. Is het dan wel een beleving, kan jij je afvragen? En dat is precies het probleem bij beleving. Het is een vaag begrip, een containerbegrip zelfs. We weten eigenlijk niet zo goed hoe we dit nu concreet én succesvol toe kunnen passen op ons evenement.

In dit blog neem ik je mee in de 4 levels van beleving. Want niets is zo zuur dan alles uit de kast trekken voor een zo’n groot mogelijke beleving voor je gasten, maar in werkelijkheid blijf je hangen op level 1.

Wat is een beleving eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: Een beleving is wat je gasten ervaart. Een ervaring gebeurd binnen in. De ene gast en de andere gast kunnen dus iets heel anders ervaren. 

Bij het organiseren van een beleving is het dus vooral belangrijk dat je een beleving ontwikkelt die de gast ook wilt ervaren. Daarvoor moet je weer goed weten wie je gast is. Een gastprofiel maken is dus een essentieel onderdeel van het proces. 

Ik neem je mee naar 4 evenementen en belevingen die ik zelf heb ervaren om uitleg te geven over de vier levels die er zijn.

Level 1 - Het theater

Bij de level 1 belevingen creëer je een tijdelijke nieuwe wereld waar de gast zich in mag verliezen, maar de gast behoudt een passieve houding. Zoals bij een theater. De gast zit op een stoel en ergens anders, op het podium, bevindt zich de beleving. 

De gast neemt zintuiglijk waar, maar het is nog maar de vraag in hoeverre de gast daadwerkelijk wordt geraakt in de ervaring. In hoeverre ervaart de gast echte plezier, liefde of wellicht verdriet door de geraaktheid? 

Level 2 - Doloris

Bij de level 2 belevingen moet de gast zelf op zoek gaan naar de ervaring, de gast neemt dus een actieve houding aan. De ervaring komt niet naar de gast toe, maar jij gaat als gast naar de ervaring toe. Als gast weet je ook: hoe actiever ik zelf ben, hoe groter de ervaring is die ik kan hebben.

Een voorbeeld hiervan is Doloris, een doolhof waarbij je klimt en klautert naar verschillende kamers. Elke kamer is ontwikkeld door een kunstenaar om jou een ervaring te geven. 

Level 3 - Hotel Wonderland

Bij level 3 gaat het erom dat jij als gast zelf invloed hebt op het resultaat van de ervaring.

Het voorbeeld hierbij is Hotel Wonderland, helaas een niet meer bestaand concept. Zij noemden zichzelf een immersive theater. Wat dat precies is? Immersive betekent letterlijk onderdompeling. Als gast ging jij je dus onderdompelen in een theaterstuk. Dat werkte als volgt:

Het was een theaterstuk dat werd opgevoerd door 12 acteurs in een grote ruimte met allerlei decorstukken. Jij als gast kon je vrij bewegen in die ruimte. Soms waren de acteurs bij elkaar en hadden zij interactie met elkaar, soms gingen de acteurs uit elkaar en hadden zij interactie met de gasten.

Jij kon als gast zelf kiezen welke acteur en dus welke verhaallijn je ging volgen. De uitnodiging voor elke gast was om je nieuwsgierig te volgen en bovenop de acteur te kijken naar wat hij/zij zei en deed. Dan kon het zomaar zijn dat de acteur jou meenam naar een afgesloten kamer, terwijl de rest van de gasten achter bleven. En daar in die besloten ruimte nam de acteur jou mee in een monoloog die hij/zij speciaal voor jou opvoerde. 

Durfde jij nieuwsgierig te zijn en was jij één van die gelukkige winnaars die aan de hand werd meegenomen door een acteur? Hoe vet is het om te weten dat jij dit als enige hebt ervaren van de 300 gasten? Dit is ook de ervaring die ik aan iedereen hebt doorverteld, dit ene moment had zoveel impact op mij gemaakt. 


Level 4 - Tony Robbins 

Bij level 4 zorgt een beleving voor een blijvende verandering, oftewel een transformatie, bij de gasten. 

Tony noemt zichzelf de nummer 1 life- en businesscoach van Amerika. Hij organiseert 4-daagse en 5-daagse seminars op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Je zit met 3.000 - 10.000 andere gasten in de zaal en ervaart een programma van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond, of nog iets later. 

Ze willen je helemaal laten onderdompelen in het event en daar trekken ze van alles voor uit de kast. Er zijn geen pauzes, je ziet geen daglicht en er wordt gespeeld met de temperatuur in de zaal; alles om jou het besef van tijd en ruimte te laten verliezen. Zodat ze een nieuwe wereld kunnen creëren. Een nieuwe werkelijkheid. 

Tony wilt een transformatie voor jou creëren; dat je anders van het event weggaat dan dat je op het event komt. Als een beter mens, als een rijker mens of als een meer vervullend mens.

Dit is waarom jij op level 4 wilt mikken

Het heeft veel voordelen voor jou als organisator om een krachtige beleving te ontwerpen. Hoe krachtiger de beleving van je event is (hoe hoger het level dus is):

  • Hoe enthousiaster jouw gasten over je event zijn. Review cijfers zullen groeien van een matige 7 naar een dikke 9 en de mond tot mond reclame wordt je grootste marketingactie.

  • Hoe hoger de ticketprijs is die jij kan vragen. Een theateravond kost 20 euro, een doloris-uitje kost 30 euro, Hotel wonderland kostte 100 euro en een ticket voor Tony Robbins kost 1000 euro. De prijs gaat exponentieel omhoog. De beleving ‘perfectioneren’ betaalt dus direct uit.

Mocht jij geïnteresseerd zijn in hoe jij de beleving van jouw event kan versterken? Agnes denkt voor 30 minuten gratis met je mee.

Vorige
Vorige

4 vragen die je in een kennismaking/intake moet stellen

Volgende
Volgende

De 5 verkoop momenten in eventmarketing